Centrul Internaţional de Prevenire 
şi Informare în Domeniul Adicţiilor

Evenimente recente

 

14/06/2019

Conferinţa științifică internațională „Metode moderne de asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor”
Detalii...

 

04/11/2018

Conferința Internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” (2015-2018)
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în Parcul Afgan din sec. Râșcani
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în 3 instituții de învățământ preșcolar din mun. Chișinău
Detalii...

 

26/06/2018

Ziua Națională Antidrog
Detalii...

 

04/03/2018

PREMIERĂ! “În căutarea fericirii”, un spectacol educativ și interactiv cu și despre FERICIREA ADEVĂRATĂ! ”Detalii...

 

01/10/2017

Conferința internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ. ”Detalii...

 

12/2016

Дед Мороз в гостях у детей из теоретического лицея имени Дмитрия Кантемира. Detalii...

 

 

 

Vezi toate...

Duminică, 04 noiembrie 2018, la HOTEL&BUSINESS CENTER „JOLLY ALON” din Chişinău a avut loc Conferința Internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” (2015-2018) organizată de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) în parteneriat cu Direcţia Generală Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chișinău, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Alianţa Internaţională Antidrog (AIA) din România și Asociaţia Obştească „Принцип свiдомостi” din Ucraina.

Scopul principal al acestui proiect este prevenirea comportamentelor problematice la copiii de vârsta preşcolară şi cei din clasele primare prin intermediul basmelor terapeutice: „În căutarea fericirii pierdute” (poveste pentru prevenirea consumului de droguri), „Ghetuța și Papucel” (poveste pentru prevenirea dependenței de jocurile pe calculator), „Ursulețul Marmi” (poveste pentru cultivarea simțului măsurii), „Căpcăun cel Fioros” (poveste pentru prevenirea apariției sentimentului de frică) și „Pe urmele infractorului” (poveste pentru corectarea comportamentului agresiv), scrise de Mircea Grecu și Jana Grecu.

În perioada 01 septembrie 2015 – 31 mai 2018, 25000 de copii 206 instituţii de învăţământ din Chişinău, Căușeni, Bălţi, Edineţ, Briceni (Republica Moldova), Sankt-Petersburg, Krasnodar (Federaţia Rusă), Lvov (Ucraina) şi Suceava (România) au participat la proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”.

În cadrul proiectului au fost susţinute 6114 de lecţii și donate 125000 de povești! Fiecare din cei 25000 de copii participanți la proiect au primit în dar setul de poveşti terapeutice „În căutarea fericirii pierdute”, „Ghetuța și Papucel”, „Ursulețul Marmi”, „Căpcăun cel Fioros” și „Pe urmele infractorului”. 

Peste 100 de participanți – scriitori, pedagogi, psihologi, asistenţi sociali, părinți și copii din Rusia, Ucraina, România şi Republica Moldova – au petrecut timp de patru ore împreună cu vorbitorii: Maria Vîrlan, Preşedinte Executiv al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), doctor în psihologie, conferenţiar universitar, cadru didactic titular al Facultăţii de Psihologie şi Psihopedagogie Specială a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova; Vladimir Odnostalco, Conducătorul proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Gheorghe Tănăsoiu – Reprezentant al Guvernului României – Corpul de Control al Primului-Ministru; Mihai Cioată, Profesor la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, redactor-şef al posturilor locale de radio şi TV „Orion” din Vatra Dornei, precum şi al bilunarului „Monitorul de Dorna”, România; Roman Lobay, Președintele Asociaţiei Obştești „Принцип свiдомостi” din Ucraina; Nadejda Ambrosieva, Director al Institutului de Terapie Narativă Integrată din Federaţia Rusă (2011-2016), expert şi metodolog în domeniul terapiei narative; Conf. univ., dr. Angela Verdeş, Decan al Facultăţii de Psihologie şi Psihopedagogie Specială a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova; Alesea Frunze, Doctor în pedagogie, şefa catedrei Asistenţă Socială în cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova; Ivan Diacov, Preşedinte onorific al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), procuror-şef al municipiului Chişinău (1998-2001, 2010-2015); Aliona Coropceanu – Director Adjunt al Direcției Generale Educație, Cultură, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău; Corneliu Popovici, Consilier în Domeniul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Preşedintelui Republicii Moldova; Ion Țurcanu, Șef al Direcției nr. 4 (Antidrog) a INI al IGP din Republica Moldova; Claudia Partole, Scriitoare, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova; Jana Grecu, Doctor în pedagogie, conferenţiar universitar, cadru didactic titular al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova și Mircea Grecu, Președinte al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA).

Evenimentul a căpătat o atmosferă deosebită datorită prezenței copiilor de la Grădiniţa nr. 119 și a elevilor de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” și Gimnaziul nr. 7 din Chişinău, care au interpretat cântece patriotice și au înscenat poveștile terapeutice, demonstrând un mare talent artistic. 

De asemenea, în cadrul conferinței a avut loc lansarea cărții „Petrică și extratereștrii” (poveste pentru cultivarea sentimentului patriotic la copiii din clasele primare), de Mircea Grecu, Jana Grecu și Vladimir Odnostalco.

Vrem să aducem sincere mulţumiri domnului Președinte Igor Dodon pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.

Vezi Galerii

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog  în Parcul Afgan din sec. Râșcani

Marți, 26 iunie, cu prilejul Zilei Naționale Antidrog, Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor (CIPIDA) în parteneriat cu Direcția nr.4 (Antidrog) a INI al IGP au desfășurat o serie de activităţi specifice de informare, conştientizare şi educare a chișinăuienilor cu privire la pericolele traficului şi consumului de droguri.

În a doua jumătate a zilei de marți, între orele 17.00 – 19.00, sute de copii şi adulții care s-au aflat în Parcul Afgan din sec. Râșcani, au primit materiale informative și educative legate de problema consumului de droguri. Adulții au primit pliante și broșuri, au beneficiat de informaţii şi îndrumări de specialitate privind problematica gestionării unor cazuri de confruntare cu situaţiile de consum. Copiii au primit povești terapeutice, povești educative, baloane și înghețată și au participat la concursuri antidrog cu premii speciale.

Publicul a putut admira și expoziția de fotografii „Salvând COPIII, veți salva o NAȚIUNE!”, care a cuprins imagini reprezentative surprinse la evenimentele derulate în cadrul proiectului internațional „O ȚARĂ INDEPENDENTĂ”. Proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” se derulează de 2 ani și are ca scop prevenirea dependenţei de droguri şi dependenţei de jocurile pe calculator la copiii de vârstă preşcolară şi din clasele primare prin intermediul terapiei narative. La ora actuală, 14100 de copii din 143 instituţii de învăţământ din Chişinău, Bălţi, Edineţ, Briceni, Căușeni (Republica Moldova), Sankt-Petersburg, Krasnodar (Federaţia Rusă), Lvov (Ucraina) şi Suceava (România) au participat la acest proiect.

Vreau să aduc sincere mulţumiri prietenilor şi partenerilor noştri pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.

 

Salvând COPIII, veţi salva o NAŢIUNE!

Спасите ДЕТЕЙ – и вы  спасёте НАЦИЮ!

Врятуйте ДІТЕЙ – і Ви врятуєте НАЦІЮ!

Спасявайки ДЕЦАТА – ще спасите НАЦИЯТА! 

Bir COCUĞU kurtarmak bir ULUSU kurtarmaktir!

Vezi Galerii

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în 3 instituții de învățământ preșcolar din mun. Chișinău

Marți, 26 iunie, cu prilejul Zilei Naționale Antidrog, între orele 9.00 – 12.00, am organizat lecții interactive pentru 110 copii din Grădiniţa nr.41, Grădiniţa nr.47 și Grădiniţa nr.118 din mun. Chișinău. O lecție a durat aproximativ 40 de minute. Conţinutul acestor lecţii au avut la bază utilizarea poveştii terapeutice „În căutarea fericirii pierdute”, care a fost scrisă special cu acest scop: pentru a preveni consumul de droguri, alcool şi tutun, a transmite anumite modele comportamentale şi valori morale, a dezvolta abilităţi de rezolvare a unor probleme și a ajuta pe copii să ia anumite decizii. La sfârșitul acestor lecții, fiecare copil a primit în dar câte o poveste terapeutică „În căutarea fericirii pierdute”, câte o poveste educativă „Happy Seasons”, câte un balon și câte un tricou personalizat cu eroii principali din poveste. 

Vreau să aduc sincere mulţumiri prietenilor şi partenerilor noştri pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.

 

Salvând COPIII, veţi salva o NAŢIUNE!

Спасите ДЕТЕЙ – и вы  спасёте НАЦИЮ!

Врятуйте ДІТЕЙ – і Ви врятуєте НАЦІЮ!

Спасявайки ДЕЦАТА – ще спасите НАЦИЯТА! 

Bir COCUĞU kurtarmak bir ULUSU kurtarmaktir!

Vezi Galerii

expozitie de fotografii

Ziua Națională Antidrog va fi sărbătorită cu povești terapeutice, tricouri, baloane, înghețată – pentru COPII și broşuri, pliante, informații și îndrumări – pentru ADULȚI! 

 Cu ocazia Zilei Naționale Antidrog, Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor (CIPIDA) în parteneriat cu Direcția nr.4 (Antidrog) a INI al IGP organizează marți, 26 iunie a.c., o serie de activităţi specifice de informare, conştientizare şi educare a chișinăuienilor cu privire la pericolele traficului şi consumului de droguri.

În prima jumătate a zilei, voluntarii CIPIDA vor organiza lecții tematice în 3 instituții de învățământ preșcolar din mun. Chișinău. Durata unei lecţii va fi de 40 minute. Conţinutul acestor lecţii va avea la bază utilizarea poveştii terapeutice „În căutarea fericirii pierdute”, care a fost scrisă specialcuacest scop: pentru a preveni consumul de droguri, alcool şi tutun, a transmite anumite modele comportamentale şi valori morale, a dezvolta abilităţi de rezolvare a unor probleme și a ajuta pe copii să ia anumite decizii. La sfârșitul acestor lecții, fiecare copil va primi în dar câte o poveste terapeutică „În căutarea fericirii pierdute” și câte un tricou personalizat cu eroii principali din poveste. 

În aceeași zi, 26 iunie, între orele 17.30 – 19.00, copiii şi adulții sunt aşteptaţi în Parcul Afgan din sec. Râșcani, unde vor primi materiale informative și educative legate de problema consumului de droguri. Adulții vor primi pliante și broșuri, vor beneficia de informaţii şi îndrumări de specialitate privind problematica gestionării unor cazuri de confruntare cu situaţiile de consum. Copiii vor primi povești terapeutice, baloane și înghețată, vor putea participa la concursuri antidrog cu premii speciale.

Publicul va putea admira și expoziția de fotografii „Salvând COPIII, veți salva o NAȚIUNE!”, care va cuprinde imagini reprezentative surprinse la evenimentele derulate în cadrul proiectului internațional „O ȚARĂ INDEPENDENTĂ”. Proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” se derulează de 2 ani și are ca scop prevenirea dependenţei de droguri şi dependenţei de jocurile pe calculator la copiii de vârstă preşcolară şi din clasele primare prin intermediul terapiei narative. La ora actuală, 14100 de copii din 143 instituţii de învăţământ din Chişinău, Bălţi, Edineţ, Briceni, Căușeni (Republica Moldova), Sankt-Petersburg, Krasnodar (Federaţia Rusă), Lvov (Ucraina) şi Suceava (România) au participat la acest proiect.

Duminică, 04 martie 2018, la ora 12.00, actorii Teatrului Republican “Luceafărul” au susținut spectacolul pentru copii de vârsta preșcolară și școlară mică “În căutarea fericirii”, adaptare după povestea cu același titlu scrisă de Mircea și Jana Grecu.
Regie: Stela Focșa
Scenografia: Adrian Suruceanu
Costume: Stela Verebceanu
Compozitor: Alexandru Dicusar 

Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi, în sală sau cu gândul!

 

Vezi Galerii

Duminică, 01 octombrie 2017, a avut loc la HOTEL&BUSINESS CENTER „JOLLY ALON”din Chişinău Conferința internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”, organizată de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA).

Scopul principal al acestui proiect este prevenirea dependenţei de droguri şi dependenţei de jocurile pe calculator la copiii de vârsta preşcolară şi din clasele primare prin intermediul basmelor terapeutice „În căutarea fericirii pierdute”, „Ghetuţa şi Papucel” şi „Ursuleţul Marmi”. Anume la această vârstă este important de a direcţiona copilul în formarea unor comportamente corecte. Este inutil de explicat unui adolescent de 14-16 ani despre consecinţele consumului de droguri şi jocurilor pe calculator, dacă acestuia îi lipsesc cu desăvârşire anumite modele comportamentale şi valori morale.

Cercetările arată că, până la 10 ani, copiii sunt guvernaţi de emisfera dreaptă a creierului, care este sediul funcţiilor creative şi imaginative, de aceea orice informaţie necesară pentru dezvoltarea şi socializarea copiilor trebuie transformată şi prezentată în forma unei poveşti. Puterea poveştilor terapeutice constă în faptul că, sensul lor este perceput de copii la două nivele simultan. La nivel de conştient, copilul, deşi se identifică cu eroul pozitiv, el înţelege, totuşi, că povestea este o ficţiune. La nivel de subconştient însă, el absoarbe tot ce aude, îşi reexaminează comportamentul, sistemul de valori şi viziuni.

Vă prezentăm, în continuare, rezultatele obţinute de către echipa noastră, în implementarea acestui proiect:

• În perioada 01 octombrie 2016 – 31 mai 2017, 120 instituţii de învăţământ din Chişinău, Bălţi, Edineţ, Briceni (Republica Moldova), Sankt-Petersburg (Federaţia Rusă), Liov (Ucraina) şi Suceava (România) au participat la proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”.                                   

• În cadrul proiectului internaţional „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” au participat 10000 de copii din Republica Moldova, Federaţia Rusă, România şi Ucraina. 

• În cadrul proiectului internaţional „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” au participat 360 de pedagogi, psihologi şi asistenţi sociali din Republica Moldova, Federaţia Rusă, România şi Ucraina.               

• În cadrul proiectului au fost susţinute 4320 de lecţii pe tema prevenirii dependenţei de droguri şi dependenţei de jocurile pe calculator.                                     

• Fiecare din cei 10000 de copii a primit în dar setul de poveşti terapeutice „În căutarea fericirii pierdute”, „Ghetuţa şi Papucel” şi „Ursuleţul Marmi”. 

Peste 100 de participanți din Rusia, Ucraina, România şi Republica Moldova  au petrecut timp de patru ore împreună cu vorbitorii: Maria Vîrlan – Preşedintele Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), doctor în psihologie, conferenţiar universitar, şef catedră Asistenţă Socială, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Corneliu Popovici – Consilier în domeniul educaţiei, culturii şi cercetării al Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Odnostalco – Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Prof. univ. Pavel ABRAHAM – Preşedintele Alianței Internaţionale Antidrog (România), Mihai Cioată –  Profesor la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, redactor-şef al posturilor locale de radio şi TV Orion din Vatra Dornei, precum şi al bilunarului Monitorul de Dorna, Roman Lobay – Prorector al Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Liov, Nazar Corman – Președintele fundației caritabile „Path of Love” din Ucraina, Conf. univ. dr. Angela Verdeş – Decan al Facultăţii de Psihologie şi Psihopedagogie Specială a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova, Nadejda Ambrosieva  – Director al Institutului de Terapie Narativă Integrată din Federaţia Rusă (2011-2016), expert şi metodolog în domeniul terapiei narative, Mihail Davîdov – Directorul Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură în Republica Moldova, Oz Umit – Director al Liceului „Orizont” din Chișinău, Ivan Diacov – Preşedinte onorific al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), procuror-şef al municipiului Chişinău (1998-2001, 2010-2015), Alesea Frunze – Doctor în pedagogie, prodecan al Facultăţii de Psihologie şi Psihopedagogie Specială a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova, Jana Grecu – Doctor în pedagogie, conferenţiar universitar, cadru didactic titular al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova și Mircea Grecu – Secretar General al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA).

Aducem sincere mulţumiri prietenilor şi partenerilor noştri din Republica Moldova, Federaţia Rusă, România şi Ucraina pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect.

 

Vezi Galerii

Preşedinţi de onoare


Povești terapeutice
Parteneri

 • aia
 • asca
 • logo IGAT
 • QUO VADIS
 • mtm
 • amg
 • chato
 • efesm
 • logo chronotime moldova
 • mpc media
 • panda tur
 • UNIQUE
 • Andy's
 • Miron Shor
 • Moldindconbanc
 • Daac-Hermes
 • creanga f
 • LOGO imilogovshort
 • MIN CULT
 • procuratuta mc
 • Drn
 • Mmps

Care sunt problemele reale ale societăţii moldoveneşti în opinia Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA)?

Cât de importante sunt campaniile şi proiectele de prevenire antidrog pentru Republica Moldova?

De ce atât de mulţi tineri moldoveni ajung să consume droguri?

Ce ar trebui să înţeleagă Guvernul Republicii Moldova?