Centrul Internaţional de Prevenire 
şi Informare în Domeniul Adicţiilor

Evenimente recente

 

04/11/2018

Conferința Internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” (2015-2018)
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în Parcul Afgan din sec. Râșcani
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în 3 instituții de învățământ preșcolar din mun. Chișinău
Detalii...

 

26/06/2018

Ziua Națională Antidrog
Detalii...

 

04/03/2018

PREMIERĂ! “În căutarea fericirii”, un spectacol educativ și interactiv cu și despre FERICIREA ADEVĂRATĂ! ”Detalii...

 

01/10/2017

Conferința internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ. ”Detalii...

 

12/2016

Дед Мороз в гостях у детей из теоретического лицея имени Дмитрия Кантемира. Detalii...

 

 

 

Vezi toate...

Stimati Colegi si Colaboratori ai AIA,

 

Dorim si pe aceasta cale sa va multumim pentru colaborare in reusita activitatilor de prevenire antidrog ce au avut loc in Romania si Republica Moldova, in perioada septembrie 2013 – iunie 2016 si pentru suportul substantial in elaborarea si publicarea povestilor terapeutice antiadictie „In cautarea fericirii pierdute”, „Ghetuta si Papucel” si „O poveste infricosatoare”. Reamintim, ca aceste trei povesti sunt dedicate prevenirii consumului de droguri, dependentei de jocurile pe calculator si combaterii fricilor si fobiilor la copiii de varsta prescolara si din clasele primare.

Totodata, va rugam sa primiti expresia celei mai sincere consideratii fata de colaboratorii dumneavoastra cu care am derulat proiectele „Sunt Real – Nu Virtual!” si “Scoala Contra Drog”. Aceste doua proiecte au fost adresate copiilor cu varsta de 5-9 ani atat pentru a transmite anumite modele comportamentale si valori morale cat si pentru a preveni anumite comportamente indezirabile, cum ar fi dependenta de jocurile pe calculator si dependenta de droguri.

Centrul International de Prevenire si Informare in Domeniul Adictiilor (CIPIDA) va multumeste, de asemenea, pentru sustinerea dumneavoastra privind infiintarea in Republica Moldova a Agentiei Nationale Antidrog.

Avem convingerea ca si in viitor vom colabora la fel de fructuos si ca ne veti onora cu participarea la viitoarele manifestari, programe si proiecte.

Va multumim pentru sprijinul acordat si pentru disponibilitatea de colaborare si va asiguram de intreaga noastra apreciere si consideratie.

În condiţiile în care solicitarea noastră va rămâne iar fără răspuns ca şi pâna acum, vom analiza împreuna cu societatea civila antidrog din Republica Moldova organizarea unor serii de proteste, pentru a cere şi în stradă luarea de măsuri active pentru redresarea situaţiei alarmante legate de consumul de droguri în Republica Moldova şi sancţionarea persoanelor responsabili pentru aceasta situaţie de fapt.

ALIANȚA INTERNAȚIONALĂ ANTIDROG
SECȚIUNEA REGIONALĂ NORD – EST SUCEAVA

 

 


Către CIPIDA – Republica Moldova, Chișinău
Domnului Secretar General Mircea Grecu,

 

 

Vă informăm că în perioada ianuarie – septembrie 2015 asociația noastră a distribuit un număr de 1000 de cărți terapeutice „În cautarea fericirii pierdute” și 400 de cărți „Ghetuța și Papucel”, în 30 de unități școlare de pe raza județelor Suceava și Botoșani.
Menționăm că la întâlnirea bilaterală care a avut loc la Suceava pe data de 08.08.2015 s-au distribuit 60 de cărți din prima și a doua ediție, cadrelor didactice prezente la acțiune.
Vă mulțumim pentru sprijinul acordat!


Președinte Alianța Internațională Antidrog – Suceava,
Grigore Ion


Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor.

Republica Moldova, mun. Chisinau, str. Columna 99, Tel.: + 373 22 21-28-25

13/08/2015

Web site: www.cipida.md       E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.Domnului Vladimir ODNOSTALCO,
Deputat în Parlamentul Republicii MoldovaStimate Domnule Deputat,La interpelarea dumnevoastră, adresată Centrului Interanaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), referitore la problema “dependenţei de jocurile de noroc în Republica Moldova”, Vă comunicăm următoarele:

Conform datelor CIPIDA, peste 80.000 de moldoveni participă într-un fel sau altul la un anumit joc de noroc, fie că se cheamă casino, slot, etc. Numărul tot mai mare al persoanelor participante la jocurile de noroc este legat în mod direct de numărul mare al cazinourilor, care a crescut ca ciupercile după ploaie în ultimii zece ani. În paralel cu creşterea practicării acestui tip de jocuri s-a constatat şi o crestere a numărului celor care devin dependenţi de ele. Potrivit CIPIDA, aproximativ unu din zece jucători ajunge dependent, de altfel putem estima un numar de 7 – 8 mii de dependenţi în ţara noastră.

O cercetare realizată de CIPIDA (2014) în oraşele Chişinău şi Bălţi în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 si 22 ani, a arătat că jocul patologic este întîlnit într-o proporţie mult mai mare la băieţi (96%) faţă de fete (4%). Dintre cei care au recunoscut că pratică jocul patologic, 71% obişnuiesc să consume alcool, 12% droguri ilegale şi 17% droguri legale (etnobotanice).

Avînd în vedere miile de familii ruinate de această boală a jocurilor de noroc, miile de destine distruse, dramele ce se nasc prin exploatarea slăbiciunii unor semeni, imposibilitatea vindecării prin tratament medicamentos sau prin terapie psihologică, veniturile insignifiante aduse la buget prin menţinerea în legalitate a jocurilor de noroc, CIPIDA solicită INTERZICEREA JOCURILOR DE NOROC PE TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA.

Dependenţa de jocurile de noroc nu este un viciu sau un eşec de moralitate, este o boala - întâlnită în literatura de specialitate sub denumirea de tulburare de control a impulsului, ce se explică prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, în ciuda conştientizării efectelor negative pe care acesta le are asupra sa şi a celor din jur.


Cu Stimă,

Mircea GRECU

Secretar General CIPIDA

Preşedinţi de onoare


Povești terapeutice
Parteneri

 • aia
 • asca
 • logo IGAT
 • QUO VADIS
 • mtm
 • amg
 • chato
 • efesm
 • logo chronotime moldova
 • mpc media
 • panda tur
 • UNIQUE
 • Andy's
 • Miron Shor
 • Moldindconbanc
 • Daac-Hermes
 • creanga f
 • LOGO imilogovshort
 • MIN CULT
 • procuratuta mc
 • Drn
 • Mmps

Care sunt problemele reale ale societăţii moldoveneşti în opinia Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA)?

Cât de importante sunt campaniile şi proiectele de prevenire antidrog pentru Republica Moldova?

De ce atât de mulţi tineri moldoveni ajung să consume droguri?

Ce ar trebui să înţeleagă Guvernul Republicii Moldova?