Regretabil este faptul că numărul de consumatori de droguri creşte în fiecare zi. Societatea caută modalităţi de luptă cu drogurile interzise prin lege. Dar există droguri care nu fac obiectul legislaţiei. Şi acestea sunt drogurile legale. Drogurile legale conţin o substanţă chimică similară cu drogurile sintetice. Efectele lor sunt devastatoare asupra sănătăţii adolescenţilor. Drogurile legale provoacă foarte uşor dependenţa.
În categoria drogurilor legale se înscriu alcoolul şi tutunul.
Alcoolul este o substanţă chimică care modifică funcţionarea organismului: încetineşte funcţionalitatea sistemului nervos central; blochează o parte din mesajele care ar trebui să ajungă la creier alterând astfel percepţiile (ceea ce înţelegem), emoţiile (ceea ce simţim), mişcarea, vederea şi auzul persoanei. Adolescenţii care consumă alcool îşi pierd capacitatea de a se concentra, abilitatea de a se exprima coerent sau de a-şi menţine echilibrul; devin dezorientaţi şi confuzi.
Prima băutură alcoolică a apărut cu mare probabilitate în epoca de piatră. Este vorba de vinul din miere, numit hidromel, a cărui fabricaţie era dificilă.
Întrebuinţarea frecventă a alcoolului duce la o dependenţă periculoasă numită alcoolism.
Alcoolismul este o stare patologică, specifică care loveşte în individ, iar acesta are de suportat toate cauzele şi consecinţele ce rezultă din acest fenomen. Dacă alcoolismul este considerat o boală, atunci ea este singura care:
- Se vinde în flacoane de sticlă.
- Se răspândeşte prin publicitate în ziare, la radio şi TV.
- Se contractează prin voinţa omului.
- Produce venituri statului.
- Este un drog pentru cei slabi.
- Produce moarte violentă pe şosele.
- Distruge viaţa de familie.
- Nu este determinată de vreun virus.
- Este cauza unor mari vicii.
Tutunul este un drog consumat pe scară largă în societate. Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv.
În Republica Moldova tutunul s-a răspândit prin intermediul turcilor, în special în timpul domnitorilor fanarioţi. Influenţa turcilor la răspândirea tutunului este redată foarte sugestiv într-o strofă din „Cântecul redutei” de George Coşbuc:
Noi strigam atunci din tun:
-„Ce fugiţi ca-n groaza furcii?
Staţi, şi daţi-ne tutun!”
Ei de stat n-au stat nici unul,
Dar ne-au azvârlit tutunul
C-aşa-i turcul, suflet bun…
Întrebuinţarea acestui drog duce la o dependenţă periculoasă numită tabagism. Tutunul este un instrument al morţii în faţa căruia nu poţi rămâne indiferent!