Guvernul Republicii Moldova ar trebui să înţeleagă că poate realiza multe din punct de vedere economic şi politic în viaţa noastră, dar, dacă tinerii pentru care statul investeşte, vor fi o generaţie de consumatori de droguri, nu vom avea un viitor ca naţiune. Nu întâmplător Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană consideră consumul de droguri un factor de risc şi ameninţare la siguranţa mondială. Acest lucru, însă, trebuie să-l înţeleagă şi cei care ne guvernează, care sunt responsabili de sănătatea întregii societăţi. Legile din Republica Moldova califică berea şi vinul (droguri legale) ca fiind produse alimentare cum ar fi laptele sau pâinea şi oricine le produce sau le vinde nu trebuie decât să respecte condiţiile sanitare impuse. Absenţa legislaţiei şi atitudinea nepăsătoare a autorităţilor a contribuit la majorarea numărului de copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, consumatori de alcool. Aceasta cauzează amplificarea fenomenului alcoolismului în Republica Moldova. Accesul liber la bere şi vin reprezintă un pericol major pentru societatea noastră. Statisticile indică mai multe date despre persoane care au devenit dependente, consumând doar un pahar de bere pe zi. Experţii CIPIDA sunt de părere că lanţul de evenimente care duce la dependenţa de droguri este bine definit: bere-vin-băuturi tari (vodka, wiskey etc.) – droguri ilegale. Cultura vinului este impusă tinerilor din Republica Moldova! Probabil, Guvernul încă nu a realizat că, în adolescenţă, alcoolismul se dezvoltă mult mai rapid şi mai uşor. Astfel, dacă vorbim despre încercarea Guvernului de a reduce semnificativ consumul de droguri până în 2018, cum ar fi posibil acest lucru fără restricţionarea consumului drogurilor legale? Iată câteva informaţii suplimentare care demonstrează cât de serioasă este problema:
- În Republica Moldova sunt aproximativ 300.000 de persoane care consumă alcool în exces.
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că acolo, unde o persoană consumă alcool, au de suferit altele şapte (familie, rude, prieteni).
- Uniunea Europeană alocă anual 125 de miliarde de euro pentru cheltuieli asociate abuzului de alcool (accidente, traumatisme, crime, tratamente medicale, scăderea productivităţii muncii, zile de muncă pierdute etc.).
- Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consumul abuziv de alcool micşorează PIB-ul unei ţări cu cca 2-3%. În cazul Republicii Moldova (2013), suma este cuprinsă între 150 – 230 milioane de dolari SUA.