Organizatorii conferinței:
• Facultatea de Psihologie şi Psihopedagogie Specială a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;
• Federația Internațională pentru Reducerea Riscurilor în Domeniul Sănătății;
• Instituția Medico-Sanitară Publică Dispensarul Republican de Narcologie;
• Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor.
Data și ora conferinței:
Sâmbătă, 30 septembrie 2023, ora 09.30.
Locația conferinței:
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Centrul Clasa Viitorului
Scopul conferinței:
Prevenirea bolilor netransmisibile (BNT), condiționate de consumul de droguri, consumul de alcool, consumul de tutun, abuzul de medicamente și abuzul de alimente: abordarea științifică interdisciplinară.
Obiectivul principal al conferinței:
Creşterea gradului de implicare a comunității științifice și academice în efortul local, național și internațional de reducere a riscurilor economice, sociale și medicale de dezvoltare a dependențelor de substanțe și a dependențelor comportamentale.
Limba utilizată la conferință:
Pe timpul conferinței se va folosi limba română. De asemenea, va fi disponibilă translarea în limba engleză și limba rusă.
Înregistrarea la conferință și depunerea lucrărilor științifice:
Data limită de înregistrare la eveniment este 20 septembrie 2023. Lucrările științifice vor fi publicate în volumul conferinței în termen de o lună de la data desfăşurării conferinţei.
Puncte de contact:
• Conf. univ. Dr. Maria Vîrlan, telefon de contact: +373 69256758 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
• Președintele CIPIDA Mircea Grecu, telefon de contact: +373 79425584 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Scopul acestui proiect este de a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus în grădiniță, familie și comunitate.
Redeschiderea treptată a școlilor și grădinițelor în tot mai multe țări coincide cu publicarea mai multor studii alarmante cu privire la rolul copiilor în răspândirea coronavirusului. Acestea ar putea alimenta dezbaterile deja aprinse despre riscul de infecție în școli și grădinițe.
Potrivit medicilor de la Spitalul Național pentru Copii din Washington, copiii infectați pot răspândi virusul SARS CoV-2 săptămâni întregi fără a avea simptome de boală. Din moment ce nu prezintă niciun simptom sau doar simptome ușoare, ei ar putea infecta persoanele din jurul lor timp de mai multe săptămâni. Anterior, cercetătorii din Boston au susținut că copiii prezintă o încărcătură virală surprinzător de mare.
Importanța proiectului „Despre sănătate, cu responsabilitate” constă în aplicarea unei metode moderne și eficiente de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus la copiii de vârsta preșcolară. Această metodă ne permite să informăm, să educăm, să transmitem valori, experiență și spiritul de disciplină.
Sumarul proiectului
Obiectivul principal al proiectului:
Prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus la copiii de vârsta preșcolară prin intermediul terapiei narative.
Obiectivele generale ale proiectului:
- >Sensibilizarea copiilor în legătură cu riscurile pentru sănătatea proprie și a celor dragi privind infectarea cu noul coronavirus;>
- >Promovarea sănătății și educației pentru sănătate necesare în prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus;>
- >Informarea educatorilor de instituţii preşcolare și părinților privind utilizarea terapiei natarive în prevenirea infecției cu noul coronavirus.>
Metode de implementare a obiectivelor:
Metoda terapiei narative
Grupul-țintă:
· >3 500 de copii din 70 de grădinițe cu predare în limba română din Republica Moldova.>
· >1 500 de copii din 30 de grădinițe cu predare în limba rusă din Republica Moldova.>
Beneficiarii direcți:
5 000 de copii cu vârstele cuprinse între 5 şi 7 ani din 100 de instituții de învățământ din Republica Moldova:
· >2 500 de copii din mediul urban (50%);>
· >2 500 de copii din mediul rural (50%).>
Beneficiarii indirecți:
· >500 de educatori de instituţii preşcolare;>
· >5 000 de părinți.>
Amplasarea geografică:
Proiect de talie națională (11 localități):
· >Municipiul Bălţi; >
· >Municipiul Comrat; >
· >Municipiul Ceadîr-Lunga; >
· >Raionul Orhei; >
· >Raionul Sîngerei;>
· >Raionul Ungheni;>
· >Raionul Soroca;>
· >Raionul Edineț; >
· >Raionul Briceni; >
· >Raionul Hîncești.>
Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor a semnat, miercuri 16 septembrie, un Acord de Colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, prin care cele două instituții își propun să colaboreze, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în vederea realizării proiectelor de prevenire a consumului de droguri și acordarea ajutorului specializat (tratament medical, consiliere psihologică și asistenţă socială) persoanelor care sunt dependente de alcool, dependente de droguri, dependente de jocuri de noroc (gambling), dependente de jocuri pe calculator (gaming), dependente de Internet, precum şi familiilor acestora.
Miercuri, 05.02.2020, Președintele Centrului Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor (CIPIDA), domnul Mircea Grecu și Ministrul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), domnul Corneliu Popovici au semnat un Acord de Colaborare în domeniul prevenirii consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi psihoactive în rândul copiilor preșcolari, elevilor şi studenţilor.
Ţinând seama de tendinţele actuale de evoluţie a fenomenului drogurilor, prezentul Acord are ca obiect dezvoltarea parteneriatului dintre Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor şi Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în vederea realizării proiectelor de prevenire a consumului de droguri legale şi ilegale, prin promovarea alternativelor de viaţă sănătoasă şi dezvoltarea abilităţilor de refuz al consumului acestor substanţe. Aceste proiectele se vor adresa copiilor preșcolari, elevilor şi studenţilor pe cicluri de şcolarizare şi vor conţine teme adaptate nivelului lor de înţelegere şi asimilare.
Pe data de 20 decembrie 2019, la JW Marriott Hotel Absheron Baku a avut loc prezentarea proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” organizată de Federația Internațională Antidrog „FIA”.
La eveniment au participat: Leyla ALIYEVA – Vicepreşedinte al Fundaţiei „Heydar Aliyev” din Azerbaidjan, Emin AGALAROV – Vicepreședinte al Companiei „Crocus Group”, cântăreț, autor și compositor din Azerbaidjan, Nikita LUȘNICOV – Președinte al Uniunii Naționale Antidrog din Federația Rusă, Sakit MAMMADOV – Pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Azerbaidjan, Natalia ZENȚOVA – Doctor în psihologie, director general al Centrului Științifico-Practic de Sănătate Mintală din Moscova, Federația Rusă, Firudin GURBANOV – Viceministru al Educației din Azerbaidjan, Dmitrii LEVINCOV – Medic Șef al Centrului Narcologic din Federația Rusă, Solmaz AMANOVA – Scriitoare pentru copii din Azerbaidjan, Mircea GRECU – Președinte al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor din Republica Moldova, alţi reprezentanţi ai autorităţilor statului şi societăţii civile din Azerbaidjan, din Federația Rusă şi din Republica Moldova.
Scopul principal al acestui proiect este prevenirea comportamentelor problematice la copiii de vârsta preşcolară şi cei din clasele primare prin intermediul basmelor terapeutice: „În căutarea fericirii pierdute” (poveste pentru prevenirea consumului de droguri), „Ghetuța și Papucel” (poveste pentru prevenirea dependenței de jocurile pe calculator), „Ursulețul Marmi” (poveste pentru cultivarea simțului măsurii), „Căpcăun cel Fioros” (poveste pentru prevenirea apariției sentimentului de frică) și „Pe urmele infractorului” (poveste pentru corectarea comportamentului agresiv), scrise de Mircea Grecu și Jana Grecu.
În cadrul discuțiilor, Viceministrul Educației Firudin GURBANOV, a dat asigurări că va sprijini implementarea proiectului în Republica Azerbaidjan. În perioada septembrie 2015 – noiembrie 2019, peste 30000 de copii din 308 instituţii de învăţământ din Chişinău, Căușeni, Bălţi, Edineţ, Briceni, Comrat, Tiraspol (Republica Moldova), Sankt-Petersburg, Krasnodar (Federaţia Rusă), Bucerești, Suceava (România) și Lvov (Ucraina) au participat la proiectul internațional „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”.
În data de 28 noiembrie 2019, la Kiryat Gat a avut loc prezentarea proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” organizată de Clinica „MaaVar” și Primăria orașului Kiryat Gat. La eveniment au fost prezenţi mai mulți psihologi, pedagogi, educatori și profesori din orașul Kiryat Gat.
Scopul principal al acestui proiect este prevenirea comportamentelor problematice la copiii de vârsta preşcolară şi cei din clasele primare prin intermediul basmelor terapeutice: „În căutarea fericirii pierdute” (poveste pentru prevenirea consumului de droguri), „Ghetuța și Papucel” (poveste pentru prevenirea dependenței de jocurile pe calculator), „Ursulețul Marmi” (poveste pentru cultivarea simțului măsurii), „Căpcăun cel Fioros” (poveste pentru prevenirea apariției sentimentului de frică) și „Pe urmele infractorului” (poveste pentru corectarea comportamentului agresiv), scrise de Mircea Grecu și Jana Grecu.
În perioada 01 septembrie 2015 – 18 noiembrie 2019, peste 30000 de copii din 308 instituţii de învăţământ din Chişinău, Căușeni, Bălţi, Edineţ, Briceni, Comrat, Tiraspol (Republica Moldova), Sankt-Petersburg, Krasnodar (Federaţia Rusă), Bucerești, Suceava (România) și Lvov (Ucraina) au participat la proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”.