Centrul Internaţional de Prevenire 
şi Informare în Domeniul Adicţiilor

Evenimente recente

 

05/2021

Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău anunță lansarea proiectului național „Despre sănătate, cu responsabilitate”.
Detalii...

 

16/09/2020

Semnarea Acordului de Colaborare între CIPIDA și PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CHIȘINĂU.
Detalii...

 

05/02/2020

CIPIDA și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au semnat un acord de colaborare.
Detalii...

 

20/12/2019

Proiect moldovenesc prezentat la Baku, Azerbaidjan
Detalii...

 

28/11/2019

Prezentarea proiectului „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” în orașul Kiryat Gat din Israel
Detalii...

 

28/11/2019

Круглый стол на тему «Современные методы профилактики и лечения зависимостей в Республике Молдова и Государстве Израиль»
Detalii...

 

13/09/2019

Круглый стол на тему: «Консолидация усилий государства и гражданского общества в решении проблемы химических и нехимических зависимостей»
Detalii...

 

23/08/2019

Conferinţă de presă dedicată înființării Federației Internaționale Antidrog (FIA)
Detalii...

 

15/06/2019

Conferinţa științifică internațională „Metode moderne de asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor”
Detalii...

 

14/06/2019

Conferinţa științifică internațională „Metode moderne de asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor”
Detalii...

 

04/11/2018

Conferința Internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” (2015-2018)
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în Parcul Afgan din sec. Râșcani
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în 3 instituții de învățământ preșcolar din mun. Chișinău
Detalii...

 

26/06/2018

Ziua Națională Antidrog
Detalii...

 

 

 

Vezi toate...

 

Scopul conferinţei: 

Schimb de experiență și bune practici privind acordarea ajutorului specializat (tratament medical, consiliere psihologică și asistență medicală) persoanelor care sunt dependente de alcool, dependente de droguri, dependente de jocuri de noroc (gambling), dependente de internet și de gaming, precum şi familiilor acestora.

Organizatorii conferinţei:

 • Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) din Republica Moldova;
 • Instituția Medico-Sanitară Publică „Dispensarul Republican de Narcologie” din Moldova;
 • Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Republica Moldova;
 • Alianţa Internaţională Antidrog (AIA) din România.

Data și ora conferinței: 

 • Vineri, 14 iunie 2019, ora 11.00. 

Locația conferinței:

 • Hotel&Business Center „Jolly Alon” din Chișinău, Republica Moldova

Pe timpul conferinței se vor derula trei sesiuni-panel: 

 • Sesiunea-panel I, axată pe descrierea clinică a tulburărilor legate de consumul de substanțe psihoactive și tratamentului psihofarmacologic, va avea loc în intervalul orar 12.00-13.30. Această sesiune va fi urmată de un coffee-break pentru schimb de opinii și care se va încheia la ora 14.00.
 • Sesiunea-panel II, dedicată tehnicilor și metodelor de reabilitare a consumatorilor dependenți de droguri în comunitățile terapeutice, este planificată pentru intervalul orar 14.00-15.30.
 • Sesiunea-panel III, dedicată discuțiilor despre perspective asupra dezvoltării comunităților terapeutice în Republica Moldova, va avea loc între orele 16.00 și 17.30.  

Participanţii la conferinţă: 

 • 20 de reprezentanţi din străinătate (România, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Rusia, Israel și Turcia), specialişti de talie mondială în asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor;
 • 80 de medici, psihologi, asistenți sociali, oficiali din patea Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova, autorităţilor administrației publice centrale și locale şi societăţii civile din Republica Moldova.

Limba utilizată la conferință:

Pe timpul conferinței se va folosi limba de stat. De asemenea, va fi disponibilă translarea în limba engleză și limba rusă. 

Înregistrarea la conferință și depunerea lucrărilor științifice:

Pentru înregistrarea la conferință și depunerea lucrărilor științifice faceți click aici. Data limită de înregistrare la eveniment este 04 iunie 2019. Lucrările științifice vor fi publicate în volumul conferinței în termen de o lună de la data desfăşurării conferinţei.

Taxa de participare la conferință: 

Taxa de participare la conferință este de 120 EURO și include participarea la conferință, materialele conferinței, pauzele de cafea. Pentru participanții din Republica Moldova taxa de participare este redusă și reprezintă 500 MDL, iar pentru persoanele din Comunitatea Statelor Independente taxa de participare este de 60 EURO.

Puncte de contact:

 • Dr.conf.univ. Maria Vîrlan, telefon de contact: +373 69256758

   E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Dr.conf.univ. Alesea Frunze, telefon de contact: +373 69252040

   E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

Stimati Colegi si Colaboratori ai AIA,

 

Dorim si pe aceasta cale sa va multumim pentru colaborare in reusita activitatilor de prevenire antidrog ce au avut loc in Romania si Republica Moldova, in perioada septembrie 2013 – iunie 2016 si pentru suportul substantial in elaborarea si publicarea povestilor terapeutice antiadictie „In cautarea fericirii pierdute”, „Ghetuta si Papucel” si „O poveste infricosatoare”. Reamintim, ca aceste trei povesti sunt dedicate prevenirii consumului de droguri, dependentei de jocurile pe calculator si combaterii fricilor si fobiilor la copiii de varsta prescolara si din clasele primare.

Totodata, va rugam sa primiti expresia celei mai sincere consideratii fata de colaboratorii dumneavoastra cu care am derulat proiectele „Sunt Real – Nu Virtual!” si “Scoala Contra Drog”. Aceste doua proiecte au fost adresate copiilor cu varsta de 5-9 ani atat pentru a transmite anumite modele comportamentale si valori morale cat si pentru a preveni anumite comportamente indezirabile, cum ar fi dependenta de jocurile pe calculator si dependenta de droguri.

Centrul International de Prevenire si Informare in Domeniul Adictiilor (CIPIDA) va multumeste, de asemenea, pentru sustinerea dumneavoastra privind infiintarea in Republica Moldova a Agentiei Nationale Antidrog.

Avem convingerea ca si in viitor vom colabora la fel de fructuos si ca ne veti onora cu participarea la viitoarele manifestari, programe si proiecte.

Va multumim pentru sprijinul acordat si pentru disponibilitatea de colaborare si va asiguram de intreaga noastra apreciere si consideratie.

În condiţiile în care solicitarea noastră va rămâne iar fără răspuns ca şi pâna acum, vom analiza împreuna cu societatea civila antidrog din Republica Moldova organizarea unor serii de proteste, pentru a cere şi în stradă luarea de măsuri active pentru redresarea situaţiei alarmante legate de consumul de droguri în Republica Moldova şi sancţionarea persoanelor responsabili pentru aceasta situaţie de fapt.

ALIANȚA INTERNAȚIONALĂ ANTIDROG
SECȚIUNEA REGIONALĂ NORD – EST SUCEAVA

 

 


Către CIPIDA – Republica Moldova, Chișinău
Domnului Secretar General Mircea Grecu,

 

 

Vă informăm că în perioada ianuarie – septembrie 2015 asociația noastră a distribuit un număr de 1000 de cărți terapeutice „În cautarea fericirii pierdute” și 400 de cărți „Ghetuța și Papucel”, în 30 de unități școlare de pe raza județelor Suceava și Botoșani.
Menționăm că la întâlnirea bilaterală care a avut loc la Suceava pe data de 08.08.2015 s-au distribuit 60 de cărți din prima și a doua ediție, cadrelor didactice prezente la acțiune.
Vă mulțumim pentru sprijinul acordat!


Președinte Alianța Internațională Antidrog – Suceava,
Grigore Ion

Educația Contra DrogParteneri

 • aia
 • asca
 • logo IGAT
 • QUO VADIS
 • mtm
 • amg
 • chato
 • efesm
 • logo chronotime moldova
 • mpc media
 • panda tur
 • UNIQUE
 • Andy's
 • Moldindconbanc
 • Daac-Hermes
 • creanga f
 • LOGO imilogovshort
 • MIN CULT
 • procuratuta mc
 • Drn
 • Mmps

Care sunt problemele reale ale societăţii moldoveneşti în opinia Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA)?

Cât de importante sunt campaniile şi proiectele de prevenire antidrog pentru Republica Moldova?

De ce atât de mulţi tineri moldoveni ajung să consume droguri?

Ce ar trebui să înţeleagă Guvernul Republicii Moldova?