Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor.
Republica Moldova, mun. Chisinau, str. Columna 99, Tel.: + 373 22 21-28-25
13/08/2015
Web site: www.cipida.md E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Domnului Vladimir ODNOSTALCO,
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Stimate Domnule Deputat,
La interpelarea dumnevoastră, adresată Centrului Interanaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), referitore la problema “dependenţei de jocurile de noroc în Republica Moldova”, Vă comunicăm următoarele:
Conform datelor CIPIDA, peste 80.000 de moldoveni participă într-un fel sau altul la un anumit joc de noroc, fie că se cheamă casino, slot, etc. Numărul tot mai mare al persoanelor participante la jocurile de noroc este legat în mod direct de numărul mare al cazinourilor, care a crescut ca ciupercile după ploaie în ultimii zece ani. În paralel cu creşterea practicării acestui tip de jocuri s-a constatat şi o crestere a numărului celor care devin dependenţi de ele. Potrivit CIPIDA, aproximativ unu din zece jucători ajunge dependent, de altfel putem estima un numar de 7 – 8 mii de dependenţi în ţara noastră.
O cercetare realizată de CIPIDA (2014) în oraşele Chişinău şi Bălţi în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 si 22 ani, a arătat că jocul patologic este întîlnit într-o proporţie mult mai mare la băieţi (96%) faţă de fete (4%). Dintre cei care au recunoscut că pratică jocul patologic, 71% obişnuiesc să consume alcool, 12% droguri ilegale şi 17% droguri legale (etnobotanice).
Avînd în vedere miile de familii ruinate de această boală a jocurilor de noroc, miile de destine distruse, dramele ce se nasc prin exploatarea slăbiciunii unor semeni, imposibilitatea vindecării prin tratament medicamentos sau prin terapie psihologică, veniturile insignifiante aduse la buget prin menţinerea în legalitate a jocurilor de noroc, CIPIDA solicită INTERZICEREA JOCURILOR DE NOROC PE TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA.
Dependenţa de jocurile de noroc nu este un viciu sau un eşec de moralitate, este o boala - întâlnită în literatura de specialitate sub denumirea de tulburare de control a impulsului, ce se explică prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, în ciuda conştientizării efectelor negative pe care acesta le are asupra sa şi a celor din jur.
Cu Stimă,
Mircea GRECU
Secretar General CIPIDA